Nyhedsbrev 01-2019

Kontraktproduktion

 

 Få dine juletræs-, klippegrønts- eller skovplanter produceret på kontrakt og opnå flere fordele.

Med henblik på at kunne yde en bedre service og levere plantepartier, som er helt i top, hvor der ikke er gået på kompromis med kvaliteten, i form af plantestørrelse, vitalitet og etableringsevne, tilbydes planter, som er dyrket og leveret på kontrakt.

 

Det er ikke noget nyt, at Himmerlands Planteskole producerer på kontrakt, men det har typisk været i større partier. Fremover vil aftagere af mindre partier også kunne sikre sig den absolut højeste kvalitet, i det der tilbydes kontraktproduktion ned til 10.000 stk. pr. art/proveniens.

 

Hvis man ønsker at sikre sig en bestemt kvalitet og levering til tiden i aftalt mængde, er kontraktproduktion det helt rigtige. Alle er velkommen til at sende en forespørgsel på ønsket art, proveniens og mængde. Eller man kan ringe og få en uforpligtende snak om behov og ønsker samt om hvordan planteskolen kan dække disse. Efterfølgende sendes et uforpligtet tilbud.


Vejledende priser og kvalitet ved kontraktproduktion

Art / størrelse

Jiffy 7 skovbriket

Kontrakt

Levering

Pris fra 10.000 stk.

Pris fra 50.000 stk.

Nordmannsgran 1,5 års str. 14-22 cm. / 12-20 cm.

Ø42

Jan. 2019

August 2020

2,87 kr./stk.

2,68 kr./stk.

Nobilis 1 års str. 10-20 cm.

Ø36

Jan. 2019

August 2019

3,38 kr./stk.

3,10 kr./stk.

Skovplanter, sitka, rødgran, fyr, lærk mfl. 1 års str. 10-30 cm.

Ø36

Jan. 2019

August 2019

2,48 kr./stk.

2,28 kr./stk.

 

For at imødekomme korrekt såtidspunkt og forbehandlingstid, skal kontrakter være indgået senest ultimo januar 2019. Send din forespørgsel og modtag et uforbindende tilbud.

 

 


 

 

Nordmannsgran

Nordmannsgran 1,5 års, her vist i størrelserne 12-30 cm. med kraftig rodhals.

Planterne er færdigudviklede til udplantning primo august, hvor det er mest optimalt at plante ud.

Sensommerplantning udføres frem til ca. 20/9 og forårsplantning udføres så tidligt som muligt.

Planternes rodsystem er i vækst fra medio juli og frem til at temperaturen falder til ca. 5 ⁰C.

Den kraftige rodvækst i sensommeren sikrer at planterne etablerer sig på plantestedet inden vinteren, hvilket medfører at vækststagnationen helt undgås i den kommende vækstsæson, hvorved der opnås et naturligt slankt træ uden behov for den tunge arbejdsbyrde med bredderegulering.

 

Der er en kæmpe ressourcebesparelse ved at anvende dækrodsplanten i juletræsproduktionen.

NGR 

 


 

 

Nobilis

NOB 

 

Nobilis planter produceres på en sæson. Størrelsen er 10-20 cm og er sået i en Jiffy 7 skovbriket ø36x80. Det er en plantetype i nobilis, som der er særdeles gode erfaringer med. Ved udplantning i september opnås en meget høj overlevelsesevne i de første 1 til 2 år, som er de kritiske år for etableringen, det skyldes følgende:

1.Høj rodvækst, som fremmer etablering, kort tid efter udplantning.

2.Rodsystemet er intakt ved udplantning, hvilket har meget stor betydning for nobilis etableringsevne.

3.Ved udplantning må man ikke beskadige de øverste lateralrødder og rodhals. Dette er muligt i Jiffydækrodssystemet til forskel fra alle andre systemer, herunder barrodsplanter. Når det undgås bevarer planten sin vitalitet, hvilket sikrer etableringen af planten.

 

Har du behov for et større studie i etablering af Nobiliskulturer er nedenstående en god begyndelse:

 

(For at følge linkene tryk på ctrl. og klik samtidig på linket)

 

Deforme rødder på nobilis kan være årsag til planteafgang. Følg linkene herunder og læs mere om hvad der kan gøres for at øge overlevelsen i nobilis.

 

Københavns Universitet (videntjenesten)

Videntjenesten, Københavns Universitet: "Hvis I vælger at efterbedre, så bør I nok være omhyggelige med at få rodsystemet bredt ud til flere sider eller bruge containerplanter." 

 

Skovdyrkerne 1

 Skovdyrkerne: "Giver den anvendte planteteknik ikke mulighed for at sætte de store planter ordentligt i jorden, er det bedre at anvende mindre planter som så tilgengæld kan sættes ordentligt i jorden."

 

 

Skovdyrkerne 2

Skovdyrkerne: "En gennemgang af dyrkningsforslag såvel som dyrkningsbetingelse for Nobilis."

 

Danske Juletræer (ikke link)

 Artikel i Nåledrys nr. 58, 2006 af lektor, dr. agro Christian N. Nielsen, Skov & Landskab, KVL. Artiklen kan læses af medlemmer af Danske Juletræer.

"Det rette tidspunkt for forårsplantning er tidligst muligt i marts/april. Hvad angår efterårsplantning er det oplagt at anvende de nye Jiffy container planter i august/september, da disse har høj rodekspansion på dette tidspunkt. Hvad angår efterårsplantning af barrodsplanter er billedet mere uklart."

 


 

 

Skovplanter

RGR 

Skovplanter produceres på en sæson, hvor størrelsen på den færdige plante er 10-30 cm. afhængigt af art. Planterne sås tidligt i en Jiffy 7 ø36x80 skovbriket og står efterfølgende, det meste af sommeren på friland, hvor den opnår sin vækst og afhærdning. Af arter som produceres efter denne model kan eksempelvis nævnes: rødgran, sitka, fyr, lærk mfl. Udplantningstidspunktet er som udgangspunkt september for opnåelse af de bedste resultater, men de fleste arter er dog meget fleksible mht. udplantning.

 

Ved rydning plantes let mellem støddene med planterør og planter i en Jiffy 7 ø36x80 skovbriket. Dermed opnås en stor besparelse på stødrydning m.v.

 

 


 

 

Det optimale tidspunkt for udplantning

Brug jordtemperaturen i kombination med viden om plantens naturlige rodekspansion som indikator for det optimale plantetidspunkt. De fleste nåletræsarter har en aktiv rodvækst i sensommeren, hvor også jordtemperaturen er på sit højeste. Det bør man udnytte til at skabe den bedste kulturstart. Gå f.eks. ind på SEGES hjemmeside og tjek jordtemperaturen i det område, hvor der skal plantes. Ved forårsplantning startes så tidligt som muligt hvorved man får fuld udnyttelse af den stigende jordtemperatur. Ved frostfølsomme arter kan planterne med fordel lægges på køl til ca. 1/6.

 

 

 seges

 

 


 

 

Logo

Himmerlands Aps

Ålykkevej 1

DK-9280 Storvorde

T: +45 24 42 21 67

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.himmerlands.com

      

 


 


 

 

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet så svar på mailen med nyhedsbrevet og skriv "Nyhedsbrev nej tak".