Nyhedsbrev 04-2017

Nobilis til 2018

 


 

 

Overvejer du at plante nobilis, så læs med her

 

I denne artikel belyses hvad Himmerlands dækrodsplanter kan tilbyde inden for nobilis planter til pyntegrøn og juletræer. Men vi starter med årsagen!

 

Den 1 årige dækrodsplante

 

Hvorfor vælge små planter 10-20 cm. groet i en skovbriket og hvorfor satse på sensommerplantning? Herunder er et udvalg af links til artikler som underbygger denne strategi.

 

Københavns Universitet (Videntjenesten)

 

Videntjenesten, Københavns Universitet: "Hvis I vælger at efterbedre, så bør I nok være omhyggelige med at få rodsystemet bredt ud til flere sider eller bruge containerplanter." 

 

Skovdyrkerne 1

 

Skovdyrkerne: "Giver den anvendte planteteknik ikke mulighed for at sætte de store planter ordentligt i jorden, er det bedre at anvende mindre planter som så til gengæld kan sættes ordentligt i jorden." 

 

Skovdyrkerne 2

 

Skovdyrkerne: "En gennemgang af dyrkningsforslag såvel som dyrkningsbetingelse for Nobilis."

 

Danske Juletræer

 

Artikel i Nåledrys nr. 58, 2006 af lektor, dr. agro Christian N. Nielsen, Skov & Landskab, KVL. Artiklen kan læses af medlemmer af Danske Juletræer.

"Det rette tidspunkt for forårsplantning er tidligst muligt i marts/april. Hvad angår efterårsplantning er det oplagt at anvende de nye Jiffy container planter i august/september, da disse har høj rodekspansion på dette tidspunkt. Hvad angår efterårsplantning af barrodsplanter er billedet mere uklart."


Nobiliskulturen i planteskolen

 

En nobilis kultur etableres i planteskolen på basis af kontrakter med skovbrugere og grossister. En kontrakt indgås senest omkring årsskriftet. Således bliver der tid til vurdering frøpartiet, indkøb af frø, frørensning og forbehandling i nævnte rækkefølge. Alle interesserede er velkommen til at sende en forespørgsel til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller ringe til +45 24 42 21 67 og få et uforbindende tilbud.

 

En kontrakt er en god løsning for både kunden og planteskolen. Fordelen for kunden er at kvaliteten af planten er forudbestemt og nøje beskrevet i kontrakten. Man er således som kunde sikret den ønskede proveniens, en ønsket plantekvalitet, et planlagt leveringstidspunkt samt en mængde som ønsket. Hvis man er usikker på mængden kan man f.eks. nøjes med at indgå kontrakt på 70-80% af den forventede mængde og derefter kan man skaffe de sidste 20-30% på det frie marked. Naturligvis vil gøre alt for at kunne levere den samlede mængde.

 

For Himmerlands som producent af planterne er en kontrakt med kunden også en god løsning. Det skal ikke være nogen hemmelighed. Det giver nemlig mulighed for at levere det bedste produkt til den laveste pris og dermed yde det højst mulige bidrag til kulturstarten i marken og skoven.

 

Beskrivelse af produktionen

 

Nobilis produceres som udgangspunkt på kun én sæson og kvalitetsbeskrivelsen er en højde på 10-20 cm. og 10-20 +cm.  hvor gennemsnitshøjden er 15 cm. De skal derudover naturligvis være uden fejl, dvs. ingen gnavskader i rodhalsen, ingen røde nåle eller nålespidser. Disse krav er nemmest at opnå jo yngre planten er. Derfor vil vi gerne levere til sensommerplantning / tidlig efterårsplantning. På dette tidspunkt får man som kunde en ung og vital plante som etablerer sig hurtigt på plantestedet, hvilket er afgørende for kulturstarten. Imidlertid er vi bevidste om at det går en del imod lærebøgerne og ikke mindst traditionerne, dels fordi planten modnes færdig på plantestedet og dels fordi at ”sådan gør man ikke”. Derfor leveres der også til forårsplantningen.

 

En kort beskrivelse af en case:

 

Medio september 2016 leverede vi knap 30.000 stk. nobilis til én kunde på Holstebro-kanten. I sensommeren 2017 har vi gennemgået arealet og fundet at der er ca. 15 % planteafgang. Heraf er det vurderingen at ca. 13 % er forårsaget af snudebilleangreb. De øvrige ca. 2 % er af andre årsager, enten ikke klarlagt eller planten er overmandet af ukrudt. (Se foto under prislisten, klik her).

 

      

 

 

 

Nobilis 10 20 cm

 

6 mdr. gamle Nobilis 10 - 20 cm. i Jiffy 7 ø36 skovbriket, klar til udplantning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nobilis pakket

Nobilis pakket og klar til forsendelse. Der er 155 stk. i en

kasse og der er 6200 stk. på en europapalle 120x80 cm.

 

 

 


 

 

Beholdning

 

Til forårsplantningen er der følgende beholdning

 

Nordmannsgran, Amb./Tlugi 2/0 i Jiffy 7 ø42x100 : 8-12 cm / 12-20 cm  / +20 cm

 

Nordmannsgran, Silkeborg Nordskov 2/0 i Jiffy 7 ø42x100 : 7-12 cm / 10-15 cm.

 

Hybridlærk 2/0 i Jiffy 7 ø36x100: 20-30 cm

 

Hybridlærk 1/0 i Jiffy 7 ø36x100: 10-20 cm

 

Skovfyr 2/0 i Jiffy 7 ø36x100: 15-30 cm

 

Rødgran 2/0 i Jiffy 7 ø36x100: 10-20 cm

 

 

                              

Nordmann Apsheronsk okt 2016 2

Abies Nordmanniana Apsheronsk i sorteringen 12-20 cm.

En kraftig knobsætning, sen udspring og kort vækstsæson er

kendetegnende for Apsheronsk

  


 

 

Logo

Himmerlands Aps

Ålykkevej 1

DK-9280 Storvorde

T: +45 24 42 21 67

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.himmerlands.com